Ridgruppernas målsättning

Gruppbetäckningarna i färger följer Ridsportförbundets ryttarmärken. De talar om vad man gör på lektionerna, inte hur duktig man är på att rida. På alla nivåer jobbar man även på en utveckling av det man lärt sig i de tidigare grupperna. 

RYTTARUTBILDNING.

PONNYKUL – ridning för de minsta barnen eller för de som vill prova på att rida. Borsta hästen, kratsa hovar, starta, stanna och styra. Ridvägarna rätt upp och snett igenom. Skrittpromenad ute. Prova trav. Lära sig att stå över bommar.

PROVA PÅ – Träna på upp och avsittning, ändra stigläder och dra sadelgjord. Grundläggande hjälper, lättridning/lätt sits. Raka ridvägar och Stora volter. Ridning i kuperad terräng. Cavaletti, små hinder.

VIT GRUPP – Rid mer självständigt i skritt och trav.  Lodrät sits, djup lätt sits och lätt sits. Fler ridvägar som serpentiner, halvt igenom och byta om volt. Framdelsvändning. Prova Galopp, öva fattning och avbrott. Rida caprillibana med bommar och små hinder. Dressyrnivå Lätt D:1.

GRÖN GRUPP – Kan rida självständigt i skritt och trav. Kan fatta galopp och bryta av säkert. Fler böjda ridvägar som volt, volt tillbaka. Övar ryggning, ställning/böjning och skänkelvikning. Galoppera i grupp. Hoppar enkelhinder i trav och galopp. Dressyr Lätt C:1 med ridvägar i fokus.

RÖD GRUPP – Kan rida självständigt i alla gångarter. Övar ridvägar med större precision samt regler på ridbanan. Övergångar och tempoväxlingar med större krav på takt och balans. Öva bakdelsvändning. Hoppa längdhinder och flera hinder i följd. Dressyr Lätt B:1.

GUL GRUPP –  Ryttaren rider med god balans och sits, kan inverka på hästen i alla gångarter. Utvecklar det man lärt sig i tidigare steg med högre krav på lösgjordhet. Övar förvänd galopp, öppna/sluta och enkelt byte. Ridning i terräng i alla gångarter. Hoppar bana med olika typer av hinder. Dressyr Lätt A:1.

VIDAREUTVECKLING AV EKIPAGE.

BRONS – Dressyr lägst Lätt B:1 med 60 %, Hoppning bana med minst 8 hinder i följd, 100 cm för häst. Teori – kunskaper för att ha egen häst.

SILVER – Dressyr lägst Lätt A:4 med minst 60 %. Hoppning: banhoppning med minst 8 hinder i följd och max 8 fel på hinder. 110 cm för häst.

GULD – Dressyr lägst Medelsvår B, rids på kandar med minst 60%. Hoppning; banhoppning med minst 8 hinder och max 8 fel på hinder. 120 cm för häst.